Letöltés

Segédszámoló táblázat T/S paraméterek kézi méréséhez

kép

Gilszki József T/S méréshez készített táblázata továbbfejlesztve. A meglévő számításokon túl, a mechanikai (Mms, Cms, Rms), elektromechanikai (Bl), és akusztikai (SPL) paramétereket is kiszámítja, valamint támogatja a pótsúllyal végzett mérés számítását is.

ARTA mérő- és analizáló szoftver

kép

A szoftver DEMO verziója ingyenesen elérhető. Az egyetlen beépített korlátozás az Open/Save funkció, mely -hála a készítőnek- nem egy komoly megkötés, hiszen ami az igazán lényeges, a szoftver mérő- és analítikus funkciói teljes értékükben (korlátozás, butítás nélkül) rendelkezésre állnak, ami sok más fizetős szoftverről nem mondható el. Ugyanakkor a mérés exportálási lehetősége a DEMO verzióban is támogatott, így a mérés valamilyen szintű „mentése”, más szoftverbe való átvitele, megjelenítése, felhasználása (pl. hangváltó tervezéshez) az ingyenes verzióban is megoldható.

Loudspeaker Crossover Simulator

kép

Ingyenes FRD/ZMA alapú hangváltó modellező program, mely nem használhatalan tankönyvi képletek, hanem black-box modell szerint a hangszórón mért valós grafikonok alapján modellezi a váltó és vele az egész hangsugárzó villamos és akusztikai viselkedését. Különlegessége az iránykarakterisztika szimuláció, melyhez meglehetősen nagy számú akusztikai frekvenciamenet grafikont (frd) vár, de cserébe nagyon szemléletesen izovonalas grafikonban ábrázolja a hangsugárzó iránykarakterisztikáját. Természetesen nem kötelező a sok különbözü függőleges és vízszintes irányokból felvett mérések megadása, egyetlen tengelyirányú méréssel is működik!

Baffle Edge

Ingyenesen használható előlap modellező szoftver, mellyel az előlap méretét és a hangszórók elhelyezését tudjuk megtervezni. A szoftver szimulálja, hogy az adott méretű előlapban adott ponton elhelyezett adott átmérőjű sugárzó felületre milyen frekvenciamenet módosító hatással lesz az előlap. Ebbe beletartozik a Baffle-step és az éleken fellépő diffrakciók is.

QUCS (Quite Universal Circuit Simulator)

kép

Ingyenes GPL lincensz alá eső nyílt forráskódú általános célú áramkör-szimulációs szoftver. Több cikkemben is ezzel a szoftverrel dolgozom, így a saját szimulációim tanulmányozásához szükséges lehet. Nagyon rugalmasan alkalmazható, a szimuláció eredményei változókban, tömbökben jelenik meg, melyeket nem csak kigrafikonozni lehet, de számos matematikai művelet is végezhető rajtuk, melyek gyakran elkerülhetetlenek is. Az alkatrészek értékei, jellemzői is megadhatók változókban, sőt le is hívhatók belőlük különféle jellemzők (pl. egy feszültséggenerátor esetén az áram idő- vagy frekvenciafüggvénye) mely szintén nagyon hasznos tulajdonsága a szoftvernek. S-paraméter elem segítségével külső forrásból (pl mérés) származó adatok is bevihetők a szimulációba, melyre többek közt a hangváltó tervezésnél láthatunk példát (hangszórók impedanciamenet és akusztikus átvitel bevitele mérésből).

Audio Power Analyzer

kép

Saját fejlesztésű program, mely audio fájlok hangszóróra gyakorolt Long Term Power, azaz hosszú idejű termikus teljesítmény terhelésének analizálására alkalmas. Korábban konzolos programkód már született, mely grafikus swg fájlokat generálva rajzolta meg az eredményét, most elkészült egy windows ablakos kód is. Alapvetően csak WAV fájlok elemzésére készült, de az ffmpeg.exe konvertáló program beszerzésével és a programmal egy könyvtárba történő másolásával MP3, WMA és FLAC fájlok kezelésére is képes lesz. Ilyenkor az elemzés előtt egy konzolos ablak felugrásával átkonvertál wav formátumba. A média paraméterei egyelőre kötöttek, a bitménység szigorúan 16bit lehet, ill a mintavételi frekvencia 44100 vagy 48000 lehet. A hangsávok száma kötetlen, monó és sztereó vagy akár többcsatornás audio is lehet, ilyenkor sávonként elkészül az elemzés, de a program hisztogram grafikonja azonban egy közös (egybe kevert) módnak felel meg. A program a grafikonokon jobb egérgombbal kattintva export lehetőségeket kínál, melyek segítségével pl. táblázatkezelő (Excel) szoftverekkel is feldolgozhatóak az adatok. Az adategység -ahogy a korábbi kódnál, itt is- 250ms, a termikus szimuláció időállandója 10s. A % Watts kijelzés az erősítő szinuszos kimeneti teljesítményéhez viszonyított érték, így 0-200% Watt között értelmezett. (100% az erősítő névleges szinuszos kimenőszintje, 200% pedig a csúcsok kimenti szintje.) Amennyiben létrehozunk egy ffmpeg.cfg fájlt, és abba egyetlen sorba (végén soremelés nélkül!) további ffmpeg kapcsolókat írunk, úgy paraméterezni tudjuk a konvertert annak help-je szerint. (pl. LP, HP szűrők, átkvantálás stb.) Ilyen esetben a program akkor is használni fogja az ffmpeg.exe-t, ha wav formátumú fájlt nyitunk meg. Fontos még megjegyezni, hogy átkonvertáláskor egy temp.wav fájl jön létre a program könyvtárában, így az ne legyen írásvédett médián, illetve elég szabad hely legyen rajrta! Ez a file automatikusan törlődik is, amikor elkészült az elemzés. További részletek Hangsugárzók terhelhetősége cikkemben.

UPDATE 2019.01.31: Időközben fejlődik a cucc, a legfrisebb (és korábbi) verziókat itt tudod letölteni!

Impedancia mérő program Pythonban

kép

SAját fejlesztésű egyszerű kis programkód Pythonban, mely platformfüggetlen, akár Raspberry Pi-n is műkösik, és USB hangkártyávam képes ugyanolyan pontos inpedancia mérésre, mint a nagyok. A programot eredetileg mérési jelfeldolgozó algoritmusok próbálgatására írtam meg, menet közben aztán képessé vált önállóan is kezelni a hangkártyát és végrehajtani fizikai méréseket. Jelenlegi állapotában inkább tanulmányozásra, tanulásra alkalmas, ill. remek kiinduló alapot képez egy jó kis projekthez, mind PC alapú program, mind hordozható R-Pi alapú mérőeszköz fejlesztéséhez. Jelenlegi állapotában egyébként teljes mértékben alkalmas betölteni az impedancia mérés funkciót, így akár mindennapi használatra is megfelelhet, bár kezelése nem biztos hogy a legkényelmesebb ebben a puritán állapotban.

További részletek a cikkben

Kép betöltése…
Bezár